2019 da 80.470 yeni mesane kanseri tanısı beklenirken (tüm kanserlerin %4.6’sı), mesane kanserine bağlı ölüm yaklaşık 17.670 ( tüm kanserlerin %2.9’u) olarak düşünülmektedir. Yeni teşhis edilen vakaların %25’i kasa invaze mesane kanseri’dir. SEER verilerine göre son 10 yıldır bu oran değişmemiştir.
Hap Bilgiler:
- Kesin tedavi planı öncesinde, detaylı hikaye, fizik muayene, TUR(MT) ve prostatik üretra invazyonu değerlendirilmelidir. (Klinik Prensip)
- KİMK tedavi öncesinde, klinisyen evrelemeyi (eğer kontrendike değilse İ.V. kontrast ile toraks ve tüm abdomen, pelvis değerlendirmesini yapmalıdır). Laboratuar değerlendirmesinde detaylı metabolik değerlendirme tamamlanmalıdır. (Klinik Prensip)
- Deneyimli genitoüriner patoloji uzmanı mutlaka patolojik spesimeni değerlendirmeli ve mikropapiller, plazmasitoid, nöroendokrin, sarkomatoid, yoğun skuamöz ve glandüler differansiyon özellikleri değerlendirilmelidir. (Klinik Prensip)
- Yeni teşhis edilmiş KİMK olgusunda, küratif tedavi planı düşünülürken, hastaların komorbiditesi ve tümör karakteristiği ile beraber multidisipliner olarak değerlendirilmelidir. (Klinik Prensip)
- Tedavi öncesi, klinisyen hasta ile, önerilen tedavilerin komplikasyonları ve yaşam kalitesine olan etkisini (kontinans durumu, cinsel fonksiyon, barsak fonksiyonu, metabolik sorunlar gibi), görüşmelidir. (Klinik Prensip)
- Multidisipliner görüş ile, klinisyen radikal sistektomiye uygun hastaya, eğer patolojik varyant riski yoksa ve kemoterapiye komorbiditesi bulunmazsa, cis-plantin içeren neoadjuvant kemoterapiyi önermelidir. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Hasta cis-platin içeren kemoterapi için uygun değilse, lokal-bölgesel definitif tedavi uygulanmalıdır. Klinisyen, kT2a-T4aN0 evresindeki rezektabl mesane kanserinde karboplatin içeren neoadjuvant tedaviyi önermemelidir. (Uzman Görüşü)
- Klinisyen, NAK tamamlandıktan ve iyileşme tamamlandıktan hemen sonra hızla radikal sistektomiyi uygulamalıdır. (Uzman Görüşü)
Ara Bilgi: Cis-platin tkosisitesi nefrotoksisite, kardiak fonksiyonda azalma, nörotoksisite, işitme kaybı görülme ihtimali %30-50 oranındadır.
- Radikal sistektomi uygulanmış ve cis-platin içeren NAK almamış, organ dışı hastalığı olan hastalara (pT3/4 ve/veya N+) adjuvant cis-platin içeren kemoterapi başlanmalıdır. (Orta Güçte Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- Klinisyen metastazsız (M0) ancak rezektabl olgularda radikal sistektomi ile beraber genişletilmiş pelvik lenfadenektomi uygulanmalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Radikal sistektomi sırasında klinisyen; erkekte, mesane, prostat, seminal vezikülü, kadında ise uterus, Fallop tüpleri, overler ve anterior vajinal duvarı uzaklaştırmalıdır. (Klinik Prensip)
- Klinisyen, ancak mesane boynu, üretra ve prostat (erkekte) invazyonu yoksa, organa sınırlı olgularda cinsel fonksiyounun korunması konusunda cerrahi yaklaşımı hasta ile görüşmelidir. (Orta Güçte Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- Radikal sistektomi uygulanacak hasta ile, uygulanması planlanan ileal konduit, kontinan kutanöz diversiyon, ortotopik yeni-mesane üriner diversiyon hakkında detaylı bilgi verilmelidir. (Klinik Prensip)
- Ortotopik üriner diversiyon uygulanacak hastada, klinisyen mutlaka tümör negatif uretral sınırı preoperatif ve peroperatif ortaya koymalıdır. (Klinik Prensip)
- Klinisyen, cerrahi ve ek tedavi öncesinde, peroperatif hastanın performansı düzeyini arttıracak tüm destek tedavisini uygulamalıdır. (Uzman Görüşü)
- Radikal sistektomi öncesinde perioperatif farmakolojik tromboembolik proflaksi uygulanmalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Radikal sistektomi uygulanmış hastalarda, kontrendikasyon yoksa, gastrointestinal iyileşmeyi hızlandırmak için, μ -opioid antagonist tedavisi kullanılmalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Hasta hastaneden çıkartılmadan önce, üriner diversiyon bakımı açısından detaylı bilgilendirilmeli ve bakım öğretilmelidir. (Klinik Prensip)
- Pelvik lenfadenektomi uygulanması mutlaka en azından eksternal, internal, obturator lenf nodlarını (standart lenfdenektomi) içerlemelidir. (Klinik Prensip)
- Yeni tanı konulmuş KİMK olgularında, mesanesinin alınmasını istenmeyen ya da radikal sistektomi açısından ciddi komorbiditesi olan hastalar için, hastalığın klinik durumu uygunsa, klinisyen mesane koruyucu yaklaşımı önermelidir. (Klinik Prensip)
- Mesane koruyucu yaklaşıma karar verilmiş hastalarda TUR-MT ile maksimal seviyede tümör rezeksiyonu uygulanmalıdır ve hastalığın multifokalitesi ve CIS varlığı değerlendirmelidir. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- KİMK olan ve radikal sistektomi için yeterli fizik kapasiteye sahip + radikal sistektomiye onay verebilen hastalara parsiyel sistektomi veya maksimal TUR-MT primer kütatif tedavi amacıyla uygulanmamalıdır. (Orta Güçte Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- KİSK olan hastalarda, klinisyen küratif tedavi amacıyla tek başına radyasyon tedavisini önermemelidir. (Orta Güçte Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- KİSK olan hastalarda, multi-model mesane koruyucu tedavisi önerilmiş ise, klinisyenler maksimal TUR-MT, eksternal radyasyon tedavisi ile kombine kemoterapi ve yakın sistoskopik değerlendirmeyi kombine olarak uygulamalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Radyasyon tedavisine duyarlılığı arttıran kemoterapi rejimleri (cis-platin, 5-florourasil, mitomisin-C gibi) kombine tedavide uygulanmalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi B)
- Mesane koruyucu kombine tedavi tamamlandıktan sonra klinisyen bilgisayarlı tomografi, sistoskopi ve idrar sitolojisi ile yakın takip uygulamalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- Mesane koruyucu yaklaşım uygulanmış ancak tedavilere rağmen rezidüel tümör kalmış ya da KİMK rekürrensi olmuş olgularda, fizik ve medikal durumu uygunsa, radikal sistektomi ve bilateral pelvik lenfadenektomi uygulanmalıdır. (Güçlü Öneri, Kanıt Seviyesi C)
- Kasa invaze olmayan yüzeyel mesane kanseri hastalarında, mesane koruyucu tedavilere rağmen, rekürrens söz konusu ise klinisyen maksimal TUR-MT ve intravezikal tedavi ya da radikal sistektomi ve bilateral pelvik lenfadenektomi önerebilir. (Orta Güçte Öneri, Kanıt Seviyesi C)
Ara Bilgi: Multi-model mesane koruyucu yaklaşımda rekürrens oranı yaklaşık %30oranındadır.
- Hastalığın tedavisinin takibinde en az 2 ya da 3 yıl süre ile toraks, tüm abdomen ve pelvik alan BT ya da MRI ile 6 aylık aralıklarla yakından takip edilmelidir.(Uzman Görüşü)
- KİMK için tedavi almış olgular metabolik olarak altı ayda bir yakından takip edilmelidir. (Umzan Görüşü)
- Radikal sistektomi sonrasında üretrası olan olgularda üretral remnant dokusu periyodik oalrak takip edilmelidir. (Uzman Görüşü)
- Histolojik varyant özelliğine göre yukarıda belirtilen standart takip önerileri dışında farklı sıklıkta da hastalar yakın takibe alınabilir. (Uzman Görüşü)
Multimodal yaklaşım ile KİSK tedavisinde düzenlenmiş ilk kılavuz olarak yakın geçmişte yayınlanmış olan bu önermelerin detayına J. Urol. 198 (3): 552-559, 2017 yayınından ulaşabilirsiniz.