“Robotik Üro-onkolojinin Püf Noktaları” isimli bilimsel toplantı 17-18. Mayıs. 2019 tarihlerinde İstanbul Koç Üniversitesi Hastanesinde başarı ile gerçekleştirildi. Başta prostat ve böbrek tümörleri olmak üzere mesane , testis, üst üriner sistem ve adrenal tümörlerinde robotik cerrahi uygulamaları her yönüyle tartışıldı. Ayrıca, zor robotik girişimler ve komplikasyonlar oturumları oldukça ilgi gördü.
Robotik canlı cerrahilerin ve semi-live video gösterimlerinin tümüyle Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerince yapıldığı bu iki günlük toplantının ilk gününde Hamburg Martini Klinik Prostate Cancer Center’dan toplantıya katılan ve aynı zamanda Koç Universitesi Ziyaretci Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Derya Tilki yaptığı canlı robotik radikal prostatektomi ameliyatı sırasında Martini Klinik tekniği ile ilgili farklılıkları sunarken, neurosafe yönteminin tüm detaylarını da katılımcılarla paylaştı. Üropatolog Prof. Dilek Ertoy Baydar ile birlikte neurosafe frozen section başarı ile uygulandı . Eş zamanlı Prof. Dr. Erdem Canda ise klasik yöntem ile robotik radikal prostatektomi ameliyatı yaptı. Böylece izleyiciler iki yöntemi canlı cerrahiler eşliğinde karşılaştırma ve sorular sorma fırsatı buldular.
Toplantının ikinci gününde Prof. Dr. Tarık Esen, sıfır iskemi ile komplike, hiler yerleşimli bir renal kitleye robotik nefron koruyucu cerrahi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Derya Balbay ise semi-live olarak robotik radikal sistektomi ve intrakorporeal Studer poş oluşturması ameliyatını tüm detayları ile katılımcılarla paylaştı, sorularını yanıtladı. Aynı gün öğleden sonra Prof. Dr. Yakup Kordan video sunular ile adenomektomi, nefroureterektomi ve cuff eksizyonu, NSGHT de postkemoterapi lenfnodu diseksiyonu ve adrenalektomi gibi daha az uygulanan robotik cerrahileri tanıttı.
Canlı cerrahilerin yanı sıra ve onları takiben hem prostat kanseri hemde böbrek tümörü panelleri ile değişik kurumlardan gelmiş davetli robotik cerrahlar kendi deneyimlerini paylaştılar, komplikasyonlarla nasıl baş ettiklerini iyi seçilmiş, ilgi çekici ve çok başarılı hazırlanmış video kliplerle sundular. Bu sırada informel bir ortamda konunun gerçek uzmanlarınca yürütülen, yüksek kalitede, derin klinik tartışma uzun zamandır böyle toplantılarda özlenen bir ortamın yaratılmasını sağladı.
Toplantının arkasından 19. Mayıs. 2019 tarihinde ise Prof. Dr. Erdem Canda tarafından simülatörlerde temel robotik cerrahi kursu verildi.
Katılımcılar tarafından oldukça ilgi gören ve başarı ile tamamlanan bu toplantı ERUS tarafından onaylanmış ve UEMS tarafından 10 CME puanı ile kredilendirilmiştir.