Robotik Total İntrakorporeal Radikal Sistoprostatektomi ve İleum’dan Modifiye “Y” Tip Ortotopik Diversiyon uygulamalarımız, robotik cerrahinin ciddi avantajları nedeniyle giderek artmaktadır.
Özellikle uzun boylu ve kilolu hastalarda, diversiyon sırasında ince barsak pedikülünün üretral anastomoz hattına yetişmesinde zorluklarla karşılaşılabilmektedir. Barsak pedikülü yağlı olgularda bu sorunla daha sık karşılaşılabilmektedir.
Total İntrakorporeal olarak
Bilateral Sinir Koruyucu ya da Radikal Sistoprostatektomi ile Genişletilmiş Pelvik Lenfadenektomi uygulanıp, sonrasında ortotopik diversiyon için barsak pedikülü üretraya kadar uzanmıyor ise:
1. adımda robotik kolları kontrol ederek, ameliyat masa açısını 30 dereceden 10 dereceye kadar getiririm. Ancak bu diğer barsak anslarının da cerrahi alana yığılmasına neden olabileceğinden yavaş yavaş ve asistanın barsak anslarını barsak forsepsi ile cerrahi alana inmemesi için retrakte edilmesi ile gerçekleştirilmelidir.
2. adımda barsak pedikülünü saran peritoneal yağ dokuları, pedikül damarlarına zarar vermeden birer santimetre ara ile transvers olarak insize edilir. Bu şekilde 1-2 cm’lik bir mesafe kazanılabilir.
3. adımda ortotopik diversiyon yapılacak barsak ansının mezosu ile barsak arasına sağdan ve soldan vasküler askılar alınır ve üretraya anastomoz edilecek ileum mesane boynunu oluşturacak bölümün her iki yanındaki bu vasküler loop’lardan çekerek, adım adım aşağıya getirilir. Sağ ve sol askı robot kolu ve asistan forsepsi ile sabit tutulur ve barsak dokusunun uretraya gelen kısmı V-lock dikiş ile anastomoze edilir.
4. adımda üretral anastomozun gerginliğini azaltmak için anastomoz süresince perineal kompresyon ile membranöz üretranın ortotopik diversiyona yakınlaşması sağlanır.
İlgili konu görseli: