İhtisas ve uzmanlık dönemlerindeki yoğun çalışmalar nedeniyle hiç kendime fırsat yaratacak bir hobim olmamıştı. Ta ki 4 yıl önce “Kite Surf” ile tanışana kadar. Uzun yılların acısını çıkarırcasına Crossfit, Kitesurf ve Krav Maga ile dopdolu beni mutlu kılan güzel bir sosyal hayatım oldu. Burada bu hobilerimden KiteSurf ile ilgili olanını sizlerle paylaşmak istedim.
Kontrolsüz şekilde akan bir gücü (rüzgar) bir bez parçası ile (kite) güç haline getirerek, bir tahta parçası yardımıyla (board) su üzerinde dengede durup, karşıdan gelen dalgaların boyutu ne olursa olsun, onları aşarak ya da onlarla beraber hızla yol almak. Hayattımız da temeline baktığımızda böyle değil mi? Akıl gücümüzü edindiğimiz eğitim ve kültür ile kontrol ederek, yaşamın her alanında edindiğimiz mesleğimiz ile ayakta dengeli şekilde durup, her türlü engeli aşarak hayatımızda yol almak zorunda değil miyiz? Bu felsefesi ile, açık denizlerde sadece rüzgar sesi ve suda ilerleyen board sesi ile kah hızla kah 5-6 metre yükseliğe sıçrayarak bu sporu yapmayı seviyorum.
İlk şununla başlamalıyım, kurallarına uyduğunuz zaman son derece güvenli bir spor. Her ne kadar extreme bir spor gibi gözükse de, ileri düzeydeki aksiyonlara gidilmediği sürece son derece güvenli ve keyifli bir spor. Bu spor sayesinde son 3 yıldır Dünya’daki egzotik keyifli yerleri dolaşmaya başladım. Brezilya, Cape Verde, Mısır, Hawaii ilk gittiklerim.
Foto: Brezilya Taiba-Cumbuco
Ama şunu itiraf edeyim, ilk adım eğitimleri ve ilk gelişimi yapmak için Dünya’daki en ideal yer Akyaka (Gökova). Stabil denizden sahile esen rüzgarı ve sığ denizi nedeniyle stabil ve güvenli. İlk dengelemedeki adımlar ve ilk sürüşlerde çok iyi bir spot. Alaçatı ve Urla’ da çok güzel ancak ülkemizdeki en iyi lokasyonu kesinlikle Akyaka.
Foto: Akyaka doğal özelliği ile kanımca Kite Surf ün öğrenilmesinde Dünya’daki en iyi lokasyonlardan birisi
Kişinin kilosuna ve o andaki rüzgar hızına göre kite (yani uçurtma) boyu ayarlanabiliyor. Rüzgar gücü arttıkça kite metresi de azalıyor. Yaklaşık 25 metrelik iplerle bar denilen bir kontrol mekanizmasına bağlı olan kite, bu bardaki kanca ile belinizdeki (harness) bir nevi gücü çeken harness isimli malzemeye bağlanıyor.
Foto: Yaklaşık 25 metre ipler ile kite belinizdeki harness adı verilen bir nevi korseye bağlı olmak zorunda. Atlantik okyanusunda Cape Verde’ye ait Sal adası
Board twin tip (iki tarafa da gidebilen) ve directional (dalga surf boardu) olarak ikiye ayrılıyor. Twin tip ayaklarınızı yerleştirebileceğiniz iki bölüm olup, hem sağa hem de sola gidebiliyorsunuz. Bu tip boardlar daha çok serbest hareketlerde kullanmaktayız (sıçrama, sıçrayarak dönme vs gibi ). Directional strapless board ise, dalga surf boardu gibidir.
Foto: Directional straplles adı verilen dalga surf board ile kite surf gerçekten bambaşka bir keyif.
Foil kite be board ise düşük rüzgar da altındaki salması etkisi ile suda sürtünme olmadığı için yüksek hızlara çıkan bir sistem. Su porlarında motor enerjisi kullanılmadan en hızlı yapılan spor kitesurf. Özellikle foil kite ve board ile kişinin hızı saatte 90 km’ye rahatlıkla çıkabiliyor. Board’daki salma nedeniyle hızlanınca board denizden yaklaşık 1 metre yukarıya çıkıyor ve suda sürtünmesiz yol alınabiliyor. Foil kite ile bu boardlarla müthiş süratlere çıkılabiliyorsunuz. Ancak gerçekten ciddi denge ve tecrübe gerektiriyor. Bu hızla suya yüksekten düşmek ciddi travmalara yol açabilir. Ben halen bunu denemeye cesaret edemedim. Ancak şunu itiraf etmeliyim ki, birçok lokasyonda özellikle Hawaii’de 70 ve 80 yaşında kadın ve erkekleri foil kite yaparken görünce gerçekten moralim yerine geldi. Sağlığınız izin verirse bu sporu uzun yıllar boyu rahatlıkla yapabilirsiniz.